Kako detetu uspostaviti radne navike: Počinje se od pranja zuba

Životni stil

– Svakom detetu je rad neprijatan. Pranje zuba, pospremanje igračaka i slične aktivnosti detetu nisu prijatne. To se naravno odnosi i na učenje i izradu domaćih zadataka. Kako onda nastaju radne navike? Tako što roditelji prisiljavaju dete da redovno izvršava neku aktivnost. Postoji više vrsta ovog vaspitnog pritiskanja, a ono što je za sve karatkeristično je da su detetu neprijatni. Kada neprijatnost ovog spoljašnjeg pritiska postane veća od neprijatnosti one aktivnosti koju roditelj zahteva od deteta, ono popusti i počne da se ponaša na zahtevani način. Objašnjavanje koristi novog ponašanja je obavezno, ali nedovoljno da bi dete počelo da se ponaša – objašnjava psihoterapeut Zoran Milivojević i dodaje da je pri tome važno da nema nikakvog popuštanja, jer ako se jednom popusti dete će svaki sledeći put misliti da je to možda onaj put kada ne mora da uradi ono što je zahtevano.

Radne navike se stiču postepeno, prilagođeno detetovom uzrastu i sposobnostima. Kada dete počne da hoda i da se samostalno igra već možete da započnete sa osnovama: usvajanjem higijenskih navika, pranje ruku pre obroka, pospremanje igračaka. Tokom predškolskog perioda možete ih navikavati da svoj izgled održavaju urednim: da se samostalno umiju, očešljaju, operu zube, uredno slože odeću. Takođe ih naviknite da pospremaju za sobom, da svoj tanjir odlože u sudoperu nakon obroka i nameste krevet posle ustajanja. Pored toga, mogu da obavljaju i neke jednostavnije poslove u kući.

– Neka deca reaguju dramatično kada ih roditelji teraju da rade nešto što im je neprijatno, ali bitno je da roditelj istraje. Može da pokaže ljubav, ali i dalje mora da insistira da dete uradi ono što je potrebno. Dete će zahvaljujući ponašanju roditelja koji istrajava i koji mu poručuje: „Baš zato što te volim, zahtevam da to redovno radiš“, kasnije naučiti da zahtevanje neprijatnog ne isključuje ljubav. Cilj je da dete shvati da postoje prijatnosti koje su štetne i neprijatnosti koje su korisne – ističe Milivojević.

Prednost koju donosi radna navika jeste u tome što kada ona nastane tada određena aktivnost detetu više nije ni neprijatna ni odbojna. Čak, prema rečima dr Milivojevića, nastane obrnuti mehanizam, detetu je neprijatno ako ne uradi ono na šta je naviklo. To se onda odnosi kako na higijenske navike i navike pospremanja, tako i na naviku učenja koja je posebno važna za školsku decu.

Nemojte izgubiti strpljenje

Da bi dete zaista usvojilo radne navike moramo da pazimo na dve svari: strpljivost i doslednost. Strpljivost, zato što treba da prođe određeno vreme da se navika obavljanja zadataka usvoji. Važno je da ne izgubite strpljenje i da ne obavite zadatak umesto deteta. Pravila su važna u procesu razvijanja radnih navika. Detetu jasno morate da kažete šta se od njega očekuje i da budete dosledni. Ako zahtevate od deteta da obavi neki zadatak, onda ga uvek mora obaviti, a ne samo povremeno. Ako ponekad bude teško, samo se setite da su usvojene radne navike dugoročno od velike važnosti za budućnost vašeg deteta.

https://zena.blic.rs/porodica/radne-navike-i-deca/996q3rr

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje