7808

Pobeda nad iskušenjima

Free ljubići

Brigita Šuman je držala u ruci čašu, mada joj nije bilo ni do pića, ni do razgovora. Kružila je pogledom po galeriji nadajući se da će spaziti Žilbera Sigala, jer samo on je mogao u ovom trenutku da je spase. Mogla je da se sakrije iza njega. Njen posao je bio slikanje, a njegov – razgovor sa kupcima. Malo prisutnih je moglo da kupi originalne Brigitine slike, jer je njihova cena bila previsoka. Osetila je da je okružuju oni ljudi koji su odlazili na sva otvaranja izložbi. Tu je bilo švajcarskih, francuskih i nemačkih novinara, kao i znatan broj poznatih ličnosti, željnih više da budu viđeni nego da oni nešto vide.
– Gospođice Šuman! – javio se novinar jednog švajcarskog nedeljnika iz oblasti umetnosti koji je bio poznat po tome da svoje sagovornike podstiče na provokativne odgovore. – Nešto me zanima u vezi sa vama – držao je olovku spremnu za beleženje njenog odgovora.
– Poslednjih godina dosta starosedelaca poznatog nemačkog banjskog mesta Baden Badena napustilo je mesto, a istovremeno je prodavnica automobila vašeg oca prešla u ruke nekog dotičnog Geserta.- Kako dobro zapažate! – ironično mu je odgovorila, jer taj čovek joj nije bio drag, a ona nije bila jedna od onih osoba koje se pretvaraju. Novinar je primetio odbojnost u njenom glasu.
– Saznao sam da vaši roditelji žive u Baden Badenu, odakle vaša porodica vodi poreklo. Međutim, vi živite ovde, možda zbog toga što verujete da možete da zaradite dosta novca na švajcarskom tržištu slika? Prisutni u galeriji su se okupili oko Brigite i novinara, zbog čega je ona shvatila da ovaj čovek želi da je navede na nezgodan razgovor. Mogla je da mu odgovori oštrim rečima, a možda je on baš to i želeo? Već je zamislila naslov u nedeljniku “Brigita Šuman besna zbog pitanja o svom boravku u Švajcarskoj”. A onda se u razgovor iznenada umešao jedan čovek.
– Stigao sam u pravom trenutku! – rekao je Žilber Sigal, vlasnik galerije.
– Dozvolite mi da ja odgovorim u ime gospođice Šuman. – Zar ona ne može da odgovori sama?
– Mogla bi, ali mi smo često razgovarali baš o tome. Smatrajte da će sve što ću da vam kažem biti u dlaku isto kao da vam je ona to rekla. Prisutni su se nasmejali na odgovor vlasnika galerije. Novinar je prestao da postavlja pitanja, a Žilber je, kao dobar trgovac, znao da ne sme da ponizi jednog predstavnika štampe.


 

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje