Audioknjige na srpskom – novi način uživanja u književnosti

Free ljubići

Audioknjige su sve popularniji format čitanja za one koji imaju manje vremena za sjedenje i čitanje ili jednostavno žele da otkriju knjigu na drugačiji način. Imajući u vidu da se sve više okrećemo digitalnom svijetu, audioknjige su lako dostupne i jednostavne za korištenje. Što se tiče ponude, tržište na srpskom jeziku je trenutno dosta ograničeno, ali se povećava.

Audioknjige su, u suštini, snimci knjiga koje možete poslušati. Takav format omogućava čitaocima da slušaju knjige dok rade, dok se kreću u gradu, dok vježbaju ili dok jednostavno sjede u svom omiljenom kauču. Mnogi ljudi biraju audioknjige zbog praktičnosti i jednostavnosti koju pružaju. Oni koji nikada nisu koristili audioknjige mogu se iznenaditi koliko su zanimljive i kako pomažu da se bolje koncentrišemo na sadržaj knjige.

Iako se audioknjige prvo pojavile na Zapadu 80-ih, Srbi su otkrili tu formu tek početkom 2000-ih. Uz sve ove godine, izgleda da njihova popularnost sad raste. Biblioteka grada Beograda je 2018. godine pokrenula besplatan servis koji omogućava članovima da preuzmu besplatne audioknjige na srpskom jeziku. Takođe, razne online platforme nude usluge kupovine audioknjiga na srpskom jeziku.

U Srbiji se najčešće nude audioknjige na srpskom jeziku u području beletristike, dok u području obrazovnih izdanja su dosta rijetke. Izdavači takođe koriste ovaj format za promociju svojih knjiga i omogućavaju čitaocima da prelistaju knjigu prije kupovine.

Trenutno najpopularnije audioknjige na srpskom jeziku su, naravno, oni autori najnovijih bestselera kao što su Manca Gyermek “Danas je sreća jednog naroda” i Boban Knežević “Jednom se ljubi, a drugi put voliš”. Međutim, ne treba zaboraviti i neke vezu uradmane poput “Bijelog dugmeta” ili biografije “Đoković”.

Ovo je ujedno i sjajan način za čitanje bez stvaranja malog haosa u vašem domu. Često kada čitate knjigu, knjigu čitate u krevetu i ostali ukućani gledaju televiziju ili slušaju muziku. Naravno, i ovo zavisi od osobnih sklonosti, ali audioknjige mogu u mnogim situacijama biti praktičnije.

Iako trenutno postoji ograničena ponuda srpskih audioknjiga, očekuje se da će se ta ponuda proširiti jer su mnogi izdavači prepoznali potencijal tog formata. Uz to, sve veći broj korisnika sluša knjige na svojim pametnim telefonima dok rade ili dok se kreću. 

Kod nabavke audioknjiga na srpskom jeziku važno je obratiti pažnju na kvalitet snimka, čitanje i prevođenje zbog mnogih prijevoda iz drugih jezika. Mnogi čitaoci su razočarani kada zvuče neumjesno i nedostojno knjige materijala koju su pažljivo izabrali.

Na kraju, audioknjige pružaju mogućnost slušanja i uživanja u čitanju ne samo slijepim i slabovidnim osobama, već i onima koje nemaju vremena ili dovoljno strpljenja za sjedenje i čitanje. S obzirom na apetit publike, nadamo se da će se ponuda srpskih audioknjiga proširiti u skoroj budućnosti i da će knjige postati dostupnije svima, onima koji ne čitaju ili onima koji uživaju u drugačijem formatu istih.

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje