5436

Treća ljubav

LJUBIĆI

Kad se Nadina vratila, Čendler je dočekao dobrodošlicom. Izrazio je žaljenje zbog neočekivane kratkotrajnosti njenog braka i dao joj slobodu da se na rancu oseća kao kod svoje kuće. Koli se očajnički borila protiv sve jače ljubomore, ali nije pronalazila način da uzme stvari u svoje ruke. Nije imala kome da se obrati za pomoć. Nadina je izmišljala stotine razloga da poseti Čendlera od nevolje sa kolima do potrebe da se isplače na njegovom ramenu. Na Koline proteste Čendler je odgovarao nemilosrdnim optužbama na račun njenog nagona za prisvajanjem.
Strahovala je, ne verujući u svoju sposobnost da sačuva muževljevu ljubav. Takva nesigurnost – shvatila je to mnogo kasnije – proizišla je kao posledica nesrećnih okolnosti iz njenog detinjstva, kada je, našavši se u najosetljivijem dobu, bila prepuštena brizi tetke Karoline. I što je njeno očajanje više raslo, situacija se sve vidnije pogoršavala. Jasno je prozrela Nadinin cilj, ali nije umela da ga osujeti. Ćutke je preživljavala svoje muke. Noću je često, kada bi Čendler zaspao, satima plakala. Sve jače je osećala da gubi Čendlera, uprkos strasti koja je plamsala kad bi se našli u zagrljaju. Počela je da tumači njegovu ljubav čisto telesnom željom, što je još više uvećalo njene bojazni.
Čendlera je spopao bes kada je ona jednom prilikom, iskoristivši trenutak nežne prisnosti, zatražila od njega da ne poziva Nadinu na ranč.  Začudio se kako je mogla da očekuje takvu podlost prema drugarici iz njegovog detinjstva, podsetivši je pri tom da im Nadina dolazi u kuću smatrajući ih obadvoje svojim prijateljima. Povređena i ljuta što je Čendler smatra budalom koja ne vidi šta se događa između njega i Nadine, nikad više nije izustila reč prigovora.
Znala je da je Nadina prezire. Bezočna suparnica nije prezala da je obasipa zajedljivostima, katkad uvijeno, a često sasvim otvoreno, rugajući se njenoj naivnosti i lakomislenom verovanju da će sačuvati Čendlera. U Nadinino prijateljstvo – Čendlerovu lukavu izmišljotinu, najbolje se , uverila one noći kad ih je zatekla zajedno.Tiho se povukla, nesrećna i ponižena, umesto da se suoči s njima. Nadina je odnela pobedu, a ona je bez borbe prihvatila poraz. Ote joj se uzdah. Gajila je očajničku nadu da su je godine, koje su je delile od tog bolnog događaja, očvrsnule za susret sa Čendlerom.


Treća ljubav

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.